E-mail: info@styrax-mix.hu   |    /
2040 Budaörs, Munkácsy u. 42.

Tisztelt Partnereink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy telephelyünk (raktár) 2019.10.22.-10.27. között zárva tart.
Nyitás: 2019.10.28. hétfő 8:00.

Köszönjük megértésüket.

Hírek

Sztiroltól a fahéjig
Avagy honnan ered a cégünk neve?

Távolabbról nézve, a kristályüveghez hasonlít, de ha kézbe vesszük, meglepően könnyűnek találjuk.
Az üveg közel két és félszer nehezebb a víznél. Az ólomvegyületet is tartalmazó kristályüveg még nehezebb.
Ez az anyag viszont könnyű, de az üveghez hasonlóan átlátszó. Tálca, tányér és pohár is készül belőle, de mégsem üveg. Ez az anyag a polisztirol, az egyik legrégebben ismert, de nem túl régen használt műanyag. 
A sztirolt, amelynek sokszorozódásával létrejön a polisztirol, már régóta ismerik a kutatók a természetből. Nevének eredete a trópusokon élő Styrax fákra vezethető vissza. Egyikük, a Styrax officinalis termeli a styrax gyantát, amit már az ókorban is felhasználtak. Eleinte füstölőszerként, később gyógyszerként használták. 

A Styrax officinalis egy lombhullató cserje, melynek magassága 2-5 méter. 
Levelei elliptikusak, oválisak vagy majdnem gömbölyűek és  8-10 cm hosszúak. Késő tavasszal (május-június) virágoznak. Virágaik enyhén illatosak, harang alakúak, fehér színűek és narancsvirág szerűek. Gömbszerű gyümölcseik nyár végére érnek be. Gyanta kivonata keleties, vaníliás és keserűmandulás jegyekkel fonódó kifinomult balzsamos illata kiemelkedő helyet biztosít számára a parfümkészítésben. A finom kozmetikumok illatosítására is alkalmas. Meleg aromájával ellazító hatású és növeli az érzelmi kényelemérzetet. 

A gyantából eredetileg vízgőz-desztillációval nyerték a sztirolt, amely kellemes illatú, nagy fénytörésű, vízben nem oldódó folyadék. Forráspontja magasabb a víznél, 146 Celsius fok. A sztirol tulajdonképpen szénhidrogén, melynek kémiai neve: vinil-benzol.
A 19. században tapasztalták a kutatók, hogy a gyantából nyert sztirol, -hosszabb ideig tárolva, különösen napfény hatására- magától megszilárdul. Mivel akkor még a folyékony halmaz-állapotát oldószerként használták, úgy fogták fel, hogy megszilárdulva tönkrement és ezért kidobták.

Valahol egy rendezvényen, polisztirol tálcán, fahéjjal fűszerezett sütemény illatozik az asztalon.
Vajon melyik vendégnek jutna eszébe, hogy a fahéj és a polisztirol közös eredetű?

A fahéj a babérféléktől származó fából, a cimetfából származik. Külső, parafás kérge alatti kellemes illatú héja darabosan, vagy őrölve, fűszerként kerül forgalomba. A fahéj keverék anyag. Vízgőz-desztillációval különböző fahéjolajokat nyernek belőle. Ezekben egyéb alkotó-részek mellett megtalálható a fahéjsav is. A fahéjsav tiszta állapotban színtelen, szilárd anyag, amely több gyantában és balzsamban is megtalálható, így a Styrax fák gyantájában is.
A fahéjas sütemény és a polisztirol tálca tehát a fahéjsavon át rokonok.

Eredetileg a Styrax fa gyantájának fahéjsav tartalmából állították elő a sztirolt.
Később, mikor a kőszénkátrány ipari feldolgozása fejlődésnek indult, a sztirol előállításához már nem a Styrax fa gyantáját használták fel, hanem a kátrány egyik párlatából választották ki.
Az így nyert sztirol mennyiség csak addig volt elég, amíg a múlt század közepén a polisztirolgyártás meg nem indult.
Azóta a sztirolt mesterségesen állítják elő benzolból és etiléngázból.

Ma már nem csak használati tárgyakat állítanak elő polisztirolból, hanem az ipari felhasználása is széleskörű. Ez leginkább a kiváló szigetelő tulajdonságának köszönhető.
Ha a polisztirolt olyan gázképző anyagokkal keverik össze, mint az ammónium-hidrogén-karbonát, (szalalkáli néven a háztartásokban sütőporként használják) majd a keveréket hevítik, a keletkező gázok a műanyagot habbá fújják fel. Ahogy a háztartásban a tésztát lazítja fel, itt a polisztirollal teszi ugyanezt. A megszilárdult polisztirol-hab az eredeti térfogatának a sokszorosára növekszik. Ezt a polisztirol habot az építőiparban és egyéb területeken hang és hőszigetelő anyagként használják fel. 

Ezek után könnyű kitalálni, hogy honnan ered a cégünk neve……

Kiemelt termékeink

Termékeink javarészt műanyag fröccsöntéssel készülnek. A jégakku termékcsalád tagjait flakonfúvással állítjuk elő, majd automata töltőgép végzi el a flakonok folyadékkal való töltését és lezárását. A felhasznált alapanyagok 90% -át hazai gyártóktól szerezzük be, ami garantálja a termékek folyamatos minőségét.

A termékeket egyedi igények szerint is elő tudjuk állítani, a technológiai korlátok figyelembe vételével. (Egyedi szín, anyag, csomagolás stb.)

Ha többet szeretne megtudni termékeinkről, kérjen részletes tájékoztatást!

Aktuális